Ice challenge

Home – Ice challenge

Ice Challenge - man ligt in ijsbad
Ice Challenge

Ijsbad

Bij de ingang van onze gym staat een bad. Daar wordt op aanvraag een ice bad challenge gedaan.

Ook jij bent welkom!

Het bad wordt met grondwater gevuld en naar wens wordt er ijs toegevoegd. De temperatuur ligt dan tussen de 12 en 3 graden.

Waarom een ijsbad?

 1. Verbeterde Circulatie: Onderzoek suggereert dat blootstelling aan koud water de bloedcirculatie kan verbeteren, wat kan bijdragen aan een betere zuurstof- en voedingsstoffenafgifte naar verschillende delen van het lichaam.

 2. Versterking van het Immuunsysteem: Studies wijzen uit dat regelmatige blootstelling aan koude prikkels het immuunsysteem kan stimuleren, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties te bestrijden.

 3. Verhoogde Stressbestendigheid: Koudeblootstelling kan een positief effect hebben op het stresssysteem van het lichaam, waardoor het beter in staat is om met stress om te gaan.

 4. Ontstekingsremmende Effecten: Onderzoek suggereert dat koudetherapie ontstekingen kan verminderen, wat gunstig kan zijn bij het behandelen van bepaalde aandoeningen en het bevorderen van algemene gezondheid.

 5. Verhoogde Energie en Vitaliteit: Sommige studies tonen aan dat blootstelling aan koude de productie van bepaalde hormonen kan stimuleren, wat kan leiden tot een toename van energie en een verbeterd gevoel van vitaliteit.

Je ademhaling is aan de ene kant een indicator en aan de andere kant een regulator.

De kracht van ademen is iets waar ik al jaren van bewust ben (Robin).

Als kind heb ik altijd astma gehad. In de buurt van katten bij inspanning of bij stof. Ik had hier wekelijks last van tot ik 14 jaar geleden in aanraking kwam met de Buteyko-methode.

Dankzij die ademmethode ben ik volledig van mijn astma afgekomen. En nu gebruik ik al 14 jaar geen puffertje meer.

Vanaf dat moment ben ik me gaan richten op bewust ademen. In die 14 jaar heb ik me uitgebreid verdiept in Zen meditatie, Asthanga yoga en Tai Chi.

Hierin speelt bewust ademen een grote rol. Naast deze fascinatie voor ademhaling ben ik al mijn hele leven gek op koud water.

Zwemmen in een ijskoud meer in Oostenrijk is voor mij het ultieme geluksgevoel. De stap om thuis een ijsbad te creëren was dan ook klein.

Op dit moment is ademhaling in combinatie met ijsbaden zeer in trek. Voor mij is dit zeer logisch. 

De combinatie van ademen en koud water is zeer krachtig op allerlei vlakken. Het geeft je meer controle over je ademhaling dit is naar mijn idee absoluut noodzakelijk om fit oud te worden.  

Ice challenge - douche bij ijsbad
Ice Challenge

Duurzaamheid

We maken gebruik van ijzerrijk prachtig fris grondwater (10-12 Graden PH 7 graden) Wat vervolgens (naar wens) verder gekoeld word door middel van ijs. Dit ijs is gevormd door een diepvries die word gevoed door zonne-energie. Doorgaans is de temperatuur van ons ijsbad tussen de 5 en 9 graden. Gemiddeld ligt iemand er tussen de 2 en 6 minuten in. Uiteraard is het ook mogelijk te genieten van een kouder ijsbad maar voor de gezondheidsvoordelen is dit niet perse nodig en de meeste mensen vinden dit koud genoeg.

Stappen

We beginnen met informatie over hetgeen staat te gebeuren.

Vervolgens vormen er ademhalingsoefeningen. Deze ademhalingsoefeningen zijn gebaseerd op yoga ademhalngsoefeningen die al duizenden jaren oud zijn (Kapalbhati, Pranagana en Bhastrika) . Alle andere vormen van ijsbaden in combinatie met ademhalingsoefeningen zijn ook gebaseerd (hetzij iets aangepast) op oude yoga ademhalingsoefeningen.

Er zijn enkele situaties waarin het meedoen aan de ice challenge niet is toegestaan:

 • Epilepsie
 • Bij zwangerschap
 • Bij koorts(gun je lichaam rust!)

 

Overleg met je arts of medisch specialist alvorens je mee doet met een ice challenge in geval van:

Auto-immuunziekten (o.a. Crohn, diabetes, reuma)

 • Syndroom van Raynaud
 • Hart- en vaatziekten
 • Alle aandoeningen die je doen twijfelen
WhatsApp Chat
Stuur een bericht en je krijgt z.s.m. een reactie..